31 Ekim'de CHP'li Esenyurt belediyesinde başlayan kayyum dalgası, daha sonra DEM partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerinde de devam etti. Son olarak dün gece (22 Kasım) Tunceli belediyelerine DEM partisinden, Ovacık belediyelerine ise CHP'den kayyum atandı.
İçişleri Bakanlığı, DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak'ın yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu'nu, CHP'li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yerine ise Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen'in atandığını duyurdu.
“SAYI 15-16'YI BULACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR”
Sözcü programında konuşan gazeteci Saygı Öztürk, söz konusu kayyum atamalarının önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Kayyum atamasının planlandığı yerler var. Aldığım bilgiye göre bu sayı görünüyor. 15-16'ya ulaşmak için.”
VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN DİKKATİNE
Öztürk, Van Büyükşehir Belediyesi'ne de dikkat çekti; “Bu süreç henüz bitmedi. Açılan davalara ve gelen bilgilere göre Van ileride tekrar gündeme gelebilir.” dedi.
Öztürk şunları söyledi:
“Şimdi tabi ki önce şunu söyleyelim. Kayyumlar atandı. Ne zamandır bu oluyor? 2016'dan beri oluyor. Çünkü o yıl Cumhurbaşkanlığı kanun hükmünde bir kararname çıkardı. Bu kararname 2016'da yayımlandı. Kasım 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Bu kanun çıktığına göre bir şekilde uygulanacaktır. Ancak bu kanunu uygularken şunu da dikkate almamız gerekiyor: Kayyım atanmasına karşı açıkça meşru bir muhalefet var. Ama sonrasında bu kanunun değişmesi için çaba sarf etmek gerekiyor. Peki muhalefet partileri bu konuda gerekli çabayı gösteriyor mu? Bu önemli bir soru. Bir yasa tasarısı teklif edildi mi? Bu sorunla ilgili neler yapılıyor? Bu konuda kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor.
“GÜVENLİK ARAŞTIRMASI YÖNTEMİ KULLANILIYOR”
Mevcut uygulamalara baktığımızda genel olarak şu durumu görüyoruz: Bir kişinin kayyım olarak atanabilmesi için mahkum olması gerekmiyor. Kişinin yargılanmasına dahi gerek yoktur. Mevcut uygulamada tıpkı kamu yönetiminde olduğu gibi güvenlik soruşturması yöntemi kullanılmaktadır.
Eskiden memur olarak işe alınacak kişilere yönelik herhangi bir güvenlik soruşturması yapılmıyordu. Ancak daha sonra işe alınan bazı kişilerin istenmeyen kişiler olduğunun belirlenmesiyle bu süreç değişti. Şimdi belediyelerde de benzer bir durum yaşanıyor. Kişilerin kamu görevlisi olarak çalışmaya başlamasının ardından geriye dönük güvenlik soruşturmaları ve arşiv taramaları yapılıyor. Herhangi bir kuruluşla bağlantı veya benzeri bir durum tespit edilmesi halinde bu kişiler geçici olarak uzaklaştırılır.
“KAYYI ATANMASININ ÖNGÖRÜLDÜĞÜ YERLER VAR”
Bu uzaklaştırma, kişinin yargılanacağı veya mahkum edileceği anlamına gelmez. Bu sadece geçici bir durum. Bu sürecin bilinmesi gerekiyor.
Peki önümüzdeki dönemde de devam edecek kayyum atamaları var mı? Elbette var. Yönetici atamasının beklendiği yerler var. Aldığım bilgiye göre bu sayı 15-16'ya ulaşacak gibi görünüyor.
Peki bu atamalar nasıl yapılacak? Büyük bir tepkinin yaşanmaması için atamaların bir anda değil, küçük çapta yapılması bekleniyor. Mesela Tunceli, Ovacık, Halfeti gibi yerlerde kayyum atamaları ağırlıklı olarak ilçe belediye başkanlarında yapılacak.
“BELEDİYE BAŞKANI VAN'IN DAVASI HENÜZ KAPANMADI”
Mesela Van Belediye Başkanı'na kayyum atanması gündemdeydi. Ancak bu atama bir süreliğine ertelendi. Bu süreç tamamlanmadı. Açılan davalara ve gelen bilgilere göre Van ileride tekrar gündeme gelebilir. Bu tür atamaların devam edeceği anlaşılıyor.