![](https://anadoluhaberi.net/wp-content/uploads/2024/05/kapak_112500.jpg)
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminde hasar gören yapılardan biri de yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen tarihi Kapalıçarşı oldu.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan kapalı çarşı örneklerinden biri olan Kapalıçarşı'nın restorasyonu; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Kapalıçarşı'nın hem kent ekonomisi hem de turizm açısından çok önemli olduğunu, çarşının restorasyonunun bir an önce tamamlanıp eski haline getirilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti. zamanlar.
'PROJE ONAYLARINI TAMAMLADIKTAN SONRA YOLU HIZLA YAPIMAYA BAŞLAYACAĞIZ'
Görgel, ilk aşamanın Kapalıçarşı'nın güçlendirilmesi olacağını belirterek, belediye olarak hazırlanan güçlendirme projesinde son aşamaya geldiklerini belirtti.Kapalıçarşı'da henüz çalışma başlamadı. Bu da ne yazık ki şehrimizin orta kısmının arzu ettiğimiz düzeye gelmediği anlamına geliyor. İnşallah artık proje onayını bekliyoruz. Proje onayları tamamlandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte Kapalıçarşımızın restorasyonu konusunda hızlı ilerleme kaydetmeye başlayacağız. Doğal olarak biz de büyükşehir belediyesi olarak geçici çözümlerle en azından şimdilik bölgenin tehlike oluşturmaması için önlem almaya çalışıyoruz. Ancak burada maliyetli bir restorasyon söz konusu. İnşallah biz de onu takip edeceğiz. “Buranın restorasyonunun maliyeti 1 milyar TL'den fazla olacak.” dedi.
'TURİZMİN TOPARLANMASI İÇİN EN KISA ZAMANDA HAREKETE GEÇMESİ ÖNEMLİ'
Hasar nedeniyle belediyenin çarşıya tüm giriş ve çıkışları güvenlik gerekçesiyle kapattığını belirten Görgel, şöyle devam etti:
“Kapalı Çarşı dediğimiz bölgede 140 bağımsız bölüm var. 140 bağımsız bölümün neredeyse tamamı hasarlı ve çatı sorunları mevcut. Tüm mekanın yenilenmesi gerekiyor, çok dikkatli bir restorasyon çalışması gerekiyor. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığımız da bir inceleme yaptı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da şu anda böyle bir soruşturma yürütüyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz durumdan haberdardır.
Biz de bu koordinasyonu sağlıyoruz. En kısa sürede tekrar ayağa kalkmaya çalışacağımızı umuyoruz. Kapalıçarşı'yı bu kadar önemsememizin en önemli sebebi hem yerel halkın hem de şehir dışından gelenlerin ilk ziyaret ettiği yer olmasıdır. Özellikle turistlerin Kahramanmaraş'ı tanımak için geldikleri ilk yer Kapalıçarşı oluyor. Kapalıçarşı'nın bir an önce faaliyete geçmesi, Kahramanmaraş tarihinin hem canlandırılması hem de yeniden tanıtılması açısından büyük önem taşıyor. Turizmin yeniden başlatılması için.
Ayrıca pek çok esnafımız şu anda Mescid-i Haram çevresinde faaliyetlerini sürdürüyor. Hem Ulu Cami'nin açılması hem de Kapalıçarşı'nın yeniden açılması şehrin tarihi, kültürü ve turizminin canlanması açısından oldukça önemli. Önceliğimiz bu ve bu nedenle Kapalıçarşı'yı bir an önce restore etmeye karar verdik. Çalışmaların en kısa sürede başlamasını sağlayacağız.”