Öğretmenlik mesleğine ilişkin yasa tasarısı kabul edildi: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin görüşmelere katılmadı! – Son Dakika Türkiye, Eğitim Haberleri

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, bugün AKP Ordu Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplandı. Komisyona eğitim sektörü sendikalarının temsilcileri de katıldı. Komisyonu bakanlık adına Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları takip etti. Komisyon salonunda MEB bürokratlarının yanı sıra YÖK, Adalet Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri de hazır bulundu.

MEB BAKANI TOPLANTILARA KATILMADI!

3’ü geçici olmak üzere toplam 42 maddeden oluşan öğretmenlik mesleğine ilişkin yasa tasarısı komisyon tarafından kabul edildi. İki gün boyunca yaklaşık 24 saat süren komisyon görüşmelerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katılmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş şunları söyledi: “İki gün süren görüşmelerde bürokratlarımıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, iktidar partisini tebrik ediyorum. Hiçbir önergeyi kabul etmediler, hiçbir madde sunmadılar. Tutanağa bakın, birçok öneride bulunduk, her şeyin içinde Atatürk ile ilgili maddeler yer almalı.” dedi.

Komisyon Başkanı Mahmut Özer şunları söyledi: “İki günlük bir anlayış ve istişare sürecinden geçtik, birlikte kararlar aldık. Bu süreçte görüşlerini dile getiren milletvekillerimize ve sendika temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Salı günü parti temsilcilerinden arkadaşlarımızı odama davet ediyorum ve özel sektörden hocalarımızla neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.” dedi.

Öğretmenlik Mesleğine ilişkin Teklif Edilen Kanun aşağıdaki kuralları öngörmektedir:

ULUSAL EĞİTİM AKADEMİSİ KURULACAK

Öğretmen adaylarını mesleğe hazırlamak, geliştirmek ve kariyerlerinde ilerletmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde “Milli Eğitim Akademisi” kurulacak. Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarına 3 veya 4 yarıyıldan oluşan “hazırlık eğitimi” verilecek. Hazırlık eğitimi teorik ve uygulamalı derslerden oluşacaktır. Her dönem en az 10 en fazla 14 haftadan oluşacaktır.

HAZIRLIK EĞİTİMİNE KABUL EDİLECEKLERDE GEREKLİ ŞARTLAR

Hazırlık eğitimine kabul edilenlerin Türk vatandaşı olması gerekir; kamu haklarından mahrum bırakılmamak; 53 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa dahi. 5237; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve anayasal düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmete para geçirme, irtikap, yolsuzluk, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık fiilleri, kişiye bir yıl hapis cezası verilse dahi Kasıtla işlenen bir suçtan dolayı af veya daha fazlası, Anayasal düzene ve anayasanın işleyişine karşı suçlar, iflas, açık arttırmaya fesat karıştırma, bir eylemin icrasını değiştirme, suçtan kaynaklanan mal varlığının aklanması, kaçakçılık, uyuşturucu veya uyuşturucu madde üretimi ve ticareti. uyarıcılar, uyuşturucu veya uyarıcı kullanımını kolaylaştırma, uyuşturucu veya uyarıcıları kullanmak üzere satın alma, kabul etme veya bulundurma veya uyuşturucu kullanma veya uyarıcı kullanma, uygunsuz teşhir, müstehcenlik ve fuhuş suçları veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giymemiş olmak; Bu Kanunun 25 inci maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmamış veya öğretmenliği bırakmamış olmak; Askerlik ile ilgisi bulunmayan, muvazzaf askerlik hizmetini tamamlamış veya muvazzaf askerlik hizmeti tecil ettirilmiş veya yedek sınıfa nakledilmiş olanlar; Öğretmen olarak atanacağı sektör için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun; Şartlar aranacak: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca ilan edilen sınavlara girenler esas alınarak Bakanlıkça belirlenen sınav puanına sahip olmak ve taşımaya engel sağlık durumunun bulunmaması öğretmen olarak çalışmalarını sürdürüyorlar.

SÖZLEŞMELİ OLARAK ATANACAKLAR

Öğretmen adaylarının hazırlık eğitimi sırasında teorik dersler için en az iki yazılı sınava girecekleri, “Yazılı sınavlarda ortalaması 60 ve üzerinde olanlar” kazanan sayılacaktır. Uygulama dersleri üç aşamada gerçekleşecektir. Buna göre; İlk değerlendirmenin %20’si, ikinci değerlendirmenin %30’u ve üçüncü değerlendirmenin %50’si alınarak belirlenecek ve 70 ve üzeri puan alanlar uygun kabul edilecektir. Hazırlık eğitimi sonunda teorik derslerin ortalama %40’ı, uygulama derslerinin ise %60’ı atama için dikkate alınacaktır. Hazırlık eğitimini tamamlayıp sınavı geçen öğretmen adayları sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Üç yıllık hizmet süresini dolduran sözleşmeli öğretmenlerin talebi halinde, çalıştıkları öğretmenlik kadroları devralınabilir.

Uzman öğretmen ve müdür sınavları kaldırılacak

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kariyer stajlarına ilişkin düzenleme yeniden düzenlendi. Buna göre öğretmenlik mesleği; Öğretmen, uzman öğretmen ve okul müdürü olmak üzere üç kariyer aşamasına ayrılacak. Öğretmenlerden; Uzman öğretmen unvanı, en az on yıl öğretmenlik yapan, kademe ilerlemesi durdurulmayan ve Akademinin uzmanlık öğretmenliği için düzenlediği yetiştirme kursunu tamamlayanlara verilecek.

20 YILIN ÜZERİNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK MÜDÜR ÜNVANI

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenler, öğretmenlik ve/veya uzmanlık öğretmenliği alanında yirmi yılı tamamlamış olmaları koşuluyla ilerleme cezası almaksızın başöğretmen unvanına başvurabilecekler. Akademide rütbe almak ve eğitim almak (en az 10 yıl hizmet şartı hariç).

ÖĞRETMENLERE YÖNELİK ŞİDDETLİ SUÇLARA YÖNELİK YAPTIRIMLAR ARTTI

“Öğretmenlere karşı nişanlandık”taksirle yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yapmaktan kaçınmaya direnme suçları“cezalar “Yarı fiyatınaartırılacak. Hapis cezasının ertelenmesine ilişkin hükümler uygulanmayacaktır.

EKSİK OLDUĞU BELİRTİLENLER AKADEMİ TARAFINDAN EĞİTİM ALINACAK

Bakanlık müfettişi veya maarif müfettişi tarafından yapılacak kontrol ve inceleme sonucunda mesleki öğretmenlik nitelikleri kapsamındaki görevlerini yerine getirmekte yetersiz olduğu tespit edilen kadrolu öğretmenlere Akademi tarafından eğitim verilecek. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasının ardından akademik dönemde ilk denetime katılmayan Bakanlık veya eğitim müfettişleri tarafından yeniden değerlendirilecek. İkinci değerlendirmede yetersiz görülenler genel idari hizmetler sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak.

YÖNETİCİ ADAYLARI AKADEMİYE DE GİDECEK

İlk kez bir eğitim kurumuna müdür veya müdür yardımcısı olarak atanacak adaylar, Akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu programa katılan yönetici adayları, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzeri puan alanlar arasındaki üstünlüklerine göre belirlenecektir. Yazılı ve sözlü sınavların birlikte yapılması halinde geçme puanı, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecektir. Yönetici yetiştirme programına kabul edilenlerden, bu programın sonunda yapılacak yazılı sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır. Memurlar, bu fıkra uyarınca yapılan yazılı sınavdaki puanları esas alınarak, tercihleri ​​dikkate alınarak, valinin onayı ile atanır. Yöneticiler dört akademik yıl için atanır. Yöneticiler aynı eğitim kurumunda aynı unvanla sekiz akademik yıla kadar çalışabilecek.

ÖĞRENCİ GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞAN ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERE CEZA

Öğretmenler ve yöneticiler hakkında 6698 sayılı kanunun disiplin hükümleri uygulanacaktır. 657. Ancak öğretmen ve yöneticiler tarafından; ilgili mevzuatta belirtilen usuller dışında öğrenci ve öğretim süreçlerine ilişkin ses veya görüntü paylaşımı yapanların kınanması; İlgili mevzuatta öngörülenin dışında bir menfaat karşılığında özel ders veren veya öğrencileri özel derse yönlendirenler, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil eden söz, davranış, tutum ve eylemleri kullananlar Öğrencilerin akademik sonuçlarının değerlendirilmesinde kısmen hareket edenler, eğitim-öğretim sürecinde Bakanlıkça onaylanan müfredat programına uymayanlar, belirlenen amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalarda bulunanlar yaptırıma tabi olacaktır. maaşından kesinti yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir