AB, Taliban'ın Afganistan'da kadınlara tıp eğitimini yasaklamasını kınadı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Taliban'ın stajyer ebe ve hemşirelere derslere katılmamalarını emrettiği ve bunun Afgan kadınlarının haklarını sınırladığı bildirildi.

REKLAM

Avrupa Birliği Çarşamba günü Taliban'ı, kadınların ve kızların Afganistan'da ebe ve hemşire olarak eğitim almasını yasakladığı için kınadı.

Basında çıkan haberlere göre Taliban, kadınlara ve kızlara tıp eğitimi veren bazı enstitülerin bir sonraki duyuruya kadar askıya alınmasını isterken, stajyer ebe ve hemşirelere Çarşamba gününden itibaren derslere katılmamaları söylendi.

Yasağın ülke çapında yaklaşık 17.000 kadın stajyeri etkilediğine inanılıyor. Taliban tarafı ne böyle bir emir verdiğini doğruladı ne de habere yanıt verdi.

Taliban, Ağustos 2021'de iktidara geldiğinden beri kızların lise ve üniversiteye gitmesini yasakladı ve kadınların hak ve özgürlüklerini çeşitli şekillerde kısıtladı.

AB, Taliban'ın son kararının Afganistan'daki temel insan haklarının bir başka “korkunç ihlali” ve kadınların eğitimine yönelik “haksız bir saldırı” olduğunu vurgulayarak, ülke yöneticilerine bu politikayı tersine çevirme çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Avrupa Birliği, bu karar ve bunun Afganistan'daki insani krizin kötüleşmesi ve halkın çektiği acının daha da kötüleşmesi dahil geniş kapsamlı sonuçlarıyla ilgili güçlü endişelerini ifade ediyor” denildi.

Afganistan'daki üst düzey bir sağlık yetkilisi, uzaklaştırmanın kalıcı hale gelmesi durumunda ülkenin Taliban'ın kontrolü dışında ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Kadınlar eğitilmezse kırsal kesimde anne ve çocuk ölüm oranları artacak” dedi.

Yetkili, “Kadın hastalara hizmet verecek yeterli personel olmayacak” diye ekledi. “Uzak il ve ilçelerde faaliyet gösteren STK'larda hâlâ doktor, ebe, hemşire ve diğer kadın personel sıkıntısı yaşanıyor.”

'Kabul edilemez'

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Afganistan, her 100.000 doğumda 620 kadının ölmesiyle dünyadaki en kötü oranlardan birine sahip.

Ağustos ayında Taliban, onların yüzlerini göstermelerini veya topluluk önünde konuşmalarını yasaklayan yeni “ahlak ve erdem yasaları” uygulamaya koydu.

Afganistan'daki BM misyonunun başkanı Roza Otunbayeva, o dönemde yaptığı açıklamada, yürürlüğe giren yeni yasaların kadın ve kız çocukların haklarına yönelik “zaten kabul edilemez kısıtlamaları” genişlettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri daha önce Taliban'ın Afganistan'ın meşru yöneticileri olarak resmi olarak tanınmasının, kadınlara ve kız çocuklarına uygulanan kısıtlamalar nedeniyle neredeyse imkansız olduğunu söylemişti.

Taliban, “İslam şeriatı uyarınca kadın haklarına saygı duyduklarını” söylüyor.

Örgütün en üst düzey lideri Hibetullah Akhundzade, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Afgan kadınlarının kamusal alanlara, eğitime ve birçok esere erişimini engelleyen kararlara rağmen “rahat ve müreffeh” bir hayat yaşadıklarını söylemişti.

REKLAM

Ancak Kabil'deki Taliban rejimi, İslam'ı yorumlamaları nedeniyle dini otoritelerin tepkisini çekmiş ve birçok uzman, kadın haklarına yönelik baskının dinin esaslarıyla bağdaşmadığını vurgulamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir