Alman devi Volkswagen, Tesla’nın rakibi Rivian’a 5 milyar dolar yatırım yapacak

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grubu, araç yazılım teknolojisini geliştirmeye yönelik ortak girişimin bir parçası olarak ABD’li elektrikli araç üreticisi Rivian’a 5 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

REKLAM

Alman otomobil devi Volkswagen (VW), ABD merkezli elektrikli araç üreticisi United Rivian ile kuracağı yeni ortak girişim kapsamında elektrikli araç yazılımı ve teknoloji paylaşımı konusunda iş birliği de dahil olmak üzere 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.

Anlaşmanın bir parçası olarak VW, elektrikli kamyon ve SUV üreticisine başlangıçta 1 milyar dolar yatırım yapacağını, ardından 2026 yılına kadar şirkete 4 milyar dolar daha yatırım yapacağını söyledi.

2009 yılında kurulan Rivian, 2024 yılının ilk üç ayında 1,4 milyar dolardan fazla net zarar yaşadı.

Bu, elektrikli otomobil endüstrisinin zayıflayan talep ve Avrupa Birliği’nin (AB) tüm dünyada hızla büyüyen Çin araçlarına gümrük vergisi uygulayacağını açıkladığı ticaret savaşı nedeniyle zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Avrupa Komisyonu’nun aylarca süren araştırmasının ardından Çinli elektrikli araç şirketlerine “haksız mali destek verildiği” belirlendi.

Çinli ve AB yetkilileri, 4 Temmuz’a kadar sürecek müzakereler öncesinde çıkmazı çözmek için bir araya geldi.

Alman otomobil endüstrisi, Çin’in BMW ve Daimler gibi üreticilere zarar verecek karşı tarifeler uygulayabileceği korkusu nedeniyle AB planına karşı çıktı.

Rivian hisseleri duyurunun ardından yaklaşık %50 arttı.

Ortaklık, VW’nin Rivian yazılımına anında erişmesini sağlayacak ve Alman otomobil üreticisinin bunu araçlarında kullanmasına olanak tanıyacak.

Ayrı bir gelişmede Tesla, ön cam silecekleri ve dış kaplamadaki sorunlar nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan Cybertruck’larının çoğunu geri çağıracağını duyurdu.

Geri çağırmalar, geçen yılın Kasım ayının sonunda ilk kez satışa sunulan 11.000’den fazla aracı etkiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir