Dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu olan 88 yaşındaki Japon boksör beraat etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Çoğu idam sırasında olmak üzere neredeyse 50 yılını parmaklıklar ardında geçiren Hakama, dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu olarak kaydedildi.

REKLAM

Japon mahkemesi, 88 yaşındaki eski boksörü, 1966’da işlenen dörtlü cinayetten yeniden yargılandığı davada suçsuz bularak, boksörün yıllardır idam cezasını bekleyen daha önceki haksız mahkumiyetini bozdu.

Perşembe günü Shizuoka Bölge Mahkemesinde beraat eden Iwao Hakamada, savaş sonrası Japon ceza adaleti yeniden yargılamasında suçsuz bulunan beşinci idam mahkumu oldu.

Dava, Japonya’da idam cezasının kaldırılmasına ilişkin tartışmayı yeniden alevlendirebilir.

Japon kamu yayıncısı NHK’ya göre, mahkeme başkanı Koshi Kunii, mahkemenin delillerin çoğunun sahte olduğunu ve Hakamada’nın suçsuz olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Hakamada, 1966 yılında bir şirket yöneticisini ve ailesinden üç kişiyi öldürüp Japonya’nın merkezindeki evlerini ateşe verdiklerinde cinayetten suçlu bulunmuştu. 1968’de ölüm cezasına çarptırıldı ancak temyiz ve yeniden yargılama sürecinin uzun olması nedeniyle idam edilmedi.

Çoğu idam sırasında olmak üzere neredeyse 50 yılını parmaklıklar ardında geçiren Hakama, dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu olarak kaydedildi.

dava süreci

Iwao Hakamada, 1968’de patronunu, karısını ve iki küçük çocuğunu öldürdüğü ve evini soyduğu için ölüm cezasına çarptırıldı.

Başlangıçta suçlamaları reddeden Hakamada, kısa süre sonra itiraf etti. Ancak daha sonra, polis tarafından dayak da dahil olmak üzere acımasız bir sorguya maruz kaldıktan sonra itirafta bulunmak zorunda kaldığını söyledi. İtirafından vazgeçme girişimleri sonuçsuz kalan tutuklu hakkındaki karar, 1980 yılında Yargıtay tarafından onandı.

Yüksek mahkemenin, yeni yargılama yönündeki ilk talebini reddetmesi 27 yıl sürdü. Şu anda 91 yaşında olan kız kardeşi Hideko Hakamada’nın 2008 yılında yaptığı ikinci yeni duruşma talebinde mahkeme nihayet 2023’te Hakamada’nın lehine karar vererek Ekim ayında başlayan son yeniden yargılamanın önünü açtı.

Uzun bir mücadelenin ardından Shizuoka bölge mahkemesi, 2014 yılında Hakamada’nın yeniden yargılanmasına karar vererek, müfettişlerin delil yerleştirmiş olabileceği sonucuna vardı.

Tartışmaların önemli bir noktası, Hakamada’nın iddia edilen suçu işlediği sırada giydiği beş parça kan lekeli kıyafetti; araştırmacılar, Hakamada’nın fermente soya fasulyesi ezmesi tankına sakladığını iddia etti. Giysiler Hakamada’nın tutuklanmasından bir yıldan fazla süre sonra bulundu.

Savunma avukatları ve daha önceki yeniden yargılama emirleri, kan örneklerinin Hakamada’nın DNA’sıyla eşleşmediğini ve savcıların delil olarak sunduğu pantolonların Hakamada için çok küçük olduğunu ve onları denediğinde uymadığını savundu.

Hakamada, mahkemenin bu delillere dayanarak yeniden yargılama kararı vermesinin ardından cezaevinden tahliye edilmesine rağmen mahkumiyetinden beraat etmedi. Eski boksör, tahliyesinin ardından, sağlık durumu ve yaşı nedeniyle kaçma riski düşük olduğundan cezasını evinde çekmeye devam etti.

Perşembe günkü karardan önce Mayıs ayında Shizuoka Bölge Mahkemesinde yapılan son duruşmada savcıların yeniden idam cezası talep etmesi, insan hakları gruplarının savcıların davayı uzatmaya çalıştığı yönündeki eleştirilerine yol açtı.

Yeni davaların önündeki son derece yüksek engeller, hukuk uzmanlarını da sistemin elden geçirilmesi yönünde çağrıda bulunmaya yöneltti.

REKLAM

Her ne kadar Japonya ve ABD hâlâ ölüm cezasını uygulayan iki G7 ülkesi olsa da, Japon hükümeti tarafından yapılan bir araştırma, kamuoyunun büyük çoğunluğunun idamlardan yana olduğunu gösterdi.

Japonya’da infazlar gizlice yapılıyor ve mahkumlara akıbeti hakkında infaz sabahına kadar bilgi verilmiyor. 2007 yılında Japonya idam edilenlerin isimlerini ve işlenen suçların bazı ayrıntılarını açıklamaya başladı ancak bilgiler hâlâ sınırlı.

Destekçileri, Hakamada’nın yaklaşık yarım yüzyıldır tutuklu kalmasının onun ruh sağlığına zarar verdiğini söylüyor. Hakamada’nın idam korkusu nedeniyle zamanının çoğunu hücre hapsinde geçirdiği de bildirildi.

Kız kardeşi Hideko Hakamada, hayatının neredeyse yarısını Hakamada’nın masumiyetini sağlamaya adadı. Perşembe günkü karardan önce hiç bitmeyen bir mücadelenin içinde olduğunu vurguladı.

REKLAM

Tokyo’da gazetecilere verdiği demeçte, “Yeni bir deneme başlatmak çok zor” dedi. “Sadece Iwao değil, eminim haksız yere suçlanan ve acı çeken başka insanlar da vardır. … Ceza kanununun yeniden yargılamaların daha kolay yapılabilmesi için revize edilmesini istiyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir