EPDK’nın yeni tavan tavan fiyatları ve fiyatlama kararları


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gün öncesi ve enerji piyasalarının dengelenmesi amacıyla megawatt saat başına maksimum ve minimum fiyat limitleri belirledi. Ayrıca EPDK, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) iletim sisteminin kullanım ve işletimine ilişkin tarifelerinde de değişiklik yaptı.

EPDK’nın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu çerçevede, 21 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren Gün Öncesi Piyasası ve Elektrik Dengesi Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın ilgili maddesinde değişiklik yapıldı.

Bu kapsamda, kurul tarafından alınacak yeni bir karara kadar etkilenen piyasalarda megavat saat başına minimum fiyat sınırı “0” lira, maksimum ise megavat saat başına 3 bin lira fiyat sınırı uygulanacak.

Daha önce minimum fiyat limiti megavat saat başına “0” lira, maksimum fiyat limiti ise megavat saat başına 2.700 lira olarak belirlendi.

Söz konusu karar 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.

TEİAŞ KARARI

TEİAŞ sisteminin bu yılki kullanımına ilişkin azami gelir tavanı 80 milyar 584 milyon 645 bin 281 lira, sistemin iletim tarifesi ise 27 milyar 805 milyon 792 bin 932 lira olarak revize edildi.

Ayrıca 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak TEİAŞ iletim sisteminin kullanım ve işletme tarifeleri de 15 bölge bazında üretim ve tüketime yönelik olarak yeniden belirlendi.

TEİAŞ’ın gelirini oluşturan iletim sisteminin kullanım ve işletimine ilişkin tarifeler, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve diğer düzenlemeler ile basın açıklamaları çerçevesinde TEİAŞ’ın maliyetleri dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenen gelir tavanları doğrultusunda oluşturulmaktadır.

1 Temmuz’dan itibaren EPDK’nın düşük tüketimli tüketicilere uygulayacağı tarife ve yeşil tarifeyi tercih eden tüketicilere uygulanacak fiyatlar yürürlüğe girecek.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir