Fransa’da genel seçimlerin ilk turu Başkan Macron için ne anlama geliyor?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Pazar günkü genel seçimlerin ilk turunda yine aşırı sağın mağlup ettiği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez partisinin geleceği tehlikede.

REKLAM

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aldığı yenilginin ardından 9 Haziran’da erken seçim çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Hep Birlikte Cumhuriyet İçin (Ensemble) ittifakı, Pazar günü bir ciddi yenilgiye daha uğradı.

Macron’un ittifakı yüzde 20,7 oyla üçüncü olurken, sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi yüzde 28,1 oyla ikinci oldu. Ancak aşırı sağcı Ulusal Miting Partisi oyların neredeyse %34’ünü alarak 2022’deki son parlamento seçimlerine kıyasla sonucunu neredeyse iki katına çıkardı.

Peki bu sonuçlar Macron’un ittifakı açısından ne anlama geliyor?

Başkan Macron erken seçim çağrısında bulunurken “temel bir netlik anı” sözü verdi.

Ancak üç hafta süren aceleci ve kafa karıştırıcı seçim kampanyalarının ardından sonuçlar, Başkan’ın erken seçim kumarının başarısız olduğunu gösteriyor.

Siyaset ve kamuoyu araştırması uzmanı Emmanuel Rivière şunları söyledi: “Kendi sebep olduğu bir seçimde partisinin üçüncü sırada yer alması büyük bir yenilgidir.”

Macron yaptığı yazılı açıklamada partisinin yenilgisini kabul etmedi. Bunun yerine “ikinci tur için büyük, açıkça Demokrat ve Cumhuriyetçi bir gösteri” çağrısında bulundu.

Macron ve müttefikleri seçmenlere, 7 Temmuz’da yapılacak ikinci tur seçimlerde aşırı sağın iktidara gelmesini engelleme çağrısında bulundu.

Başbakan Gabriel Attal seçmenlere Ulusal Ralli Partisi’nin kazanmasını engelleme çağrısında bulunurken, Jean-Luc Melenchon’un Fransa Boyun Eğmeyen Partisi (LFI) de bunun güvenilir bir seçenek olmadığını söyledi.

Ancak bu “cumhuriyetçi cephenin” aşırı sağa karşı etkinliği yıllar geçtikçe zayıfladı.

Macron’un partisinin geleceği ne olacak?

Antil Üniversitesi’nde siyaset uzmanı ve profesör olan François-Xavier Millet’e göre, Pazar günkü oylama birçok bakımdan başkanın önemli iç meseleleri ele alma biçimine karşı bir protestoydu.

Euronews’e verdiği röportajda Millet şunları söyledi: “Kısa vadede [Macron’un] “Partinden umut yok” dedi.

Ancak uzun vadede Millet, Ulusal Miting Partisi’nin genel çoğunluğu kazanması halinde Macron’un partisinden geriye kalanları kurtarabileceğine inanıyor. “Aşırı sağ hükümeti devralırsa, Macron kendisini anayasal garantör olarak sunarak ve Fransızları aşırı sağın bazı kararlarından korumaya çalışarak bir tür uzun vadeli siyasi meşruiyet kazanmaya çalışabilir” diye ekledi.

İkinci tura eşi görülmemiş sayıda sandalyenin ulaşmasıyla siyasi müzakereler başlayacak.

Partiler, kendi seçim bölgelerindeki aşırı sağcı adayları mağlup etmek için kimin çekilmek zorunda kalacağına karar verecek.

İkinci tur için adaylıkların Salı günü saat 18.00’e kadar kayıtlı seçmenlerin en az %12,5’inin oyunu alan adaylar tarafından sunulması gerekiyor.

Emmanuel Rivière’e göre, erken seçimlerden sonra siyasi manzara değişecek olduğundan merkezci ittifakın geleceği “tehlikede”.

Euronews’e verdiği röportajda anketör, Macron’un eski başbakanı ve merkez sağ Horizons partisinin lideri Edouard Philippe’e atıfta bulunarak “Macron’un olası halefleri yeni bir şey inşa etmeye çalışacak” dedi.

Daha geçen hafta Philippe, Macron’u “parlamentodaki çoğunluğu öldürmekle” suçladı ve merkezci ittifaktan pek çok diğer politikacı da Ulusal Meclis’in feshedilmesi kararından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

REKLAM

Merkezci ittifaktan pek çok aday, seçilme şanslarını tehlikeye atacağı korkusuyla Emmanuel Macron’un yüzünü seçim posterlerine koymayı reddetti.

Paris’te yaşayan 28 yaşındaki Annabelle de benzer bir duyguya sahip. İlk turda Macron’a oy veren Annabelle, “Bence birçok Fransız’ı hayal kırıklığına uğrattı ve artık kimse ona güvenemez” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir