İran’da bir ilk mi olacak? Seçimlerde Türk aday Mesut Pezeşkiyan önde!

İran’da 14’üncü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türk asıllı aday Mesut Pezeşkiyan, muhafazakar aday Said Celili’ye üstünlük sağlamaya devam ediyor. Oyların yüzde 43,5’ini alan Pezeşkiyan’ı yüzde 37,7 oyla Celili takip ediyor.

TÜRK ADAYI ÖNDE

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oy sayıldığını açıkladı. Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 43,5 ile yarışta önde gidiyor.

BEN

Onu şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321’ini yüzde 37,7 ile toplayan Celili takip ediyor.

Üçüncü sırada yüzde 13,4 oyla Muhammed Bakır Kalibaf, yüzde 0,8 oyla Mustafa Purmuhammedi dördüncü sırada yer alıyor.

P

50+1 OY KURALI

Adayların ilk turda seçilebilmesi için oyların yüzde 50+1’ini alması gerekiyor.

Q

İlk turda hiçbir aday %50+1’den fazla oy alamazsa en çok oyu alan 2 aday ikinci tura yükselecek ve 5 Temmuz’da yapılacak ikinci turun galibi 9. Cumhurbaşkanı olacak. . Ülkenin.

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Bu da Mesut Pezeşkiyan’ın Türk, Kürt ve Belucilerin yoğunlaştığı bölgelerde diğer adaylardan daha yüksek oy aldığını gösteriyor. Başkent Tahran’da düzenlenen bir konferansta konuşan Mesut Pezeşkiyan, “Hayatımda oy almak için hiçbir zaman yalan söylemedim ve hiçbir zaman yanlış slogan atmadım.”

1

Pezeshkiyan, “Haklara ve adalete inanıyorum. Kadınların, mezheplerin ve etnik kökenlerin hakları benim için önemlidir. Erkek, kadın, Türk, Kürt veya Beluci olmaları umurumda değil.” dedi. Anketlere göre İran’da ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı görev yapacak.

ANKET SONUÇLARI

İran’da yapılan kamuoyu yoklamasında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformcu aday Pezeşkiyan yüzde 33,1 ile birinci, Celili yüzde 28,8 ile ikinci, diğer muhafazakar aday Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü oldu.

küçük bir parça

Saat 18.00’de sona ereceği açıklanan Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemleri önce saat 20.00’ye, ardından 22.00’ye ve son olarak gece yarısına kadar uzatıldı.

2

ESKİ BAŞKAN HELİKOPTER KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Anayasayı Koruyucular Konseyi, 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran’da yapılmasına karar verdi.

(AA)Bu içerik Doğukan Akbayır tarafından yayınlanmıştır.

Sıkmak
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
27 ilde dev operasyon!  21 milyar TL tespit edildi, 97 kişi yakalandı...27 ilde dev operasyon! 21 milyar TL tespit edildi, 97 kişi yakalandı…
Vazgeçtiren sağlık skandalı!  Yanlış teşhisle 2,5 yıl kemoterapi gördüVazgeçtiren sağlık skandalı! Yanlış teşhisle 2,5 yıl kemoterapi gördü
Kapatılan özel okul sahipleri görüşmeye davet ettikleri öğretmenleri dövdü!  İşte o anlar...Kapatılan özel okul sahipleri görüşmeye davet ettikleri öğretmenleri dövdü! İşte o anlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir