Krill yağının faydaları nelerdir? Krill yağı ne işe yarar? Krill yağı kullanımı

Bazı deniz ürünleri, çeşitli bitki ve bitkilerin yanı sıra insanın yaşamı boyunca ihtiyaç duyabileceği çeşitli mineral ve vitaminleri de içerir. İnsan vücudu bu mineral ve vitaminlerin çoğunu kendi başına üretebilirken, bir kısmının da besinler yoluyla dışarıdan elde edilmesi gerekebilir. Omega 3 yağ asitleri açısından son derece zengin olan Krill yağı, gıda yoluyla alınabilen ve aynı zamanda doğal olarak oluşan ürünlerden de elde edilebilen faydalı bir üründür.

Krill yağı nedir?

Krill yağı, adı pek bilinmese de, Euphausia superba adı verilen küçük bir deniz canlısından elde edilen bir yağ türüdür. Özellikle çocuklar için oldukça faydalı olduğu düşünülen balık yağına alternatif olarak da bilinmektedir. Her iki yağ da omega 3 yağ asitleri DHA (dokosaheksaeonik asit) ve EPA (eikosapentaeonik asit) içerir, ancak kril yağında bulunan omega 3 yağ asitlerinin vücutta balık yağından daha yüksek biyoyararlanımı ve emilim oranı vardır.

Krill yağının her yaştan insanın vücuduna çeşitli faydaları vardır. Ancak faydaları bilinmesine rağmen Krill yağı tıbbi gözetim altında alınmalı ve vücudun ihtiyacından fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

Krill yağı ne işe yarar?

Krill yağı faydalarıyla biliniyor ve işe yaradığı birçok farklı alan var. Faydalarından biri de güçlü bir antioksidan olmasıdır.

Hastalıklardan korunmak için vücudun bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Deniz canlılarından elde edilen kril yağı aynı zamanda bağışıklığı koruyarak olası hastalıklara karşı vücudun daha güçlü olmasını sağlar.

Kalp ve kolesterol sorunlarına da faydalı olan kril yağı, bol miktarda A vitamini, E vitamini ve çeşitli mineralleri içerir. Özellikle çocuklar için önerilen ve düzenli kullanılması gereken balık yağından daha güçlü bir bileşene sahiptir.

Krill yağının faydaları nelerdir?

Karidese benzeyen küçük bir deniz canlısının üretebildiği kril yağı oldukça güçlü bir antioksidandır. Tek başına bu özelliğiyle bile birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Ayrıca vücuda bir hastalık ortaya çıkmadan önce olası olumsuz etkilerden kendini koruma gücü sağlar. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı oldukça değerli olan kril yağının en bilinen faydalarından bazıları şunlardır:

  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Stres azaltıcı etkisi vardır.
  • Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ayrıca kalp hastalıklarının tedavisinde de faydalı olduğu biliniyor.
  • Yüksek miktarda A vitamini içerir.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu E vitamini miktarına sahiptir.

Oldukça faydalı olduğu bilinse de çeşitli durumlara bağlı olarak bazı yan etkilere ya da olumsuz sonuçlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka doktora danışılarak kullanılmalı ve bilinçsizce tüketilmemelidir. Krill yağının en bilinen yan etkilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bulantı
  • dışkılama sorunları
  • alerjik reaksiyonlar
  • göğüste ağrılı yanma hissi
  • bağırsak sorunları
  • kanama
  • mide ağrıları
  • sindirim sorunları
  • İshal

Krill yağı nasıl kullanılır?

Krill yağı öncelikle bilinçli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, herhangi bir hastalık nedeniyle tedavi görenler, ağır ilaç kullananlar, alerjik reaksiyonları olanlar, hamile ve emziren kadınların dikkatli olması gerekiyor çünkü en fazla risk altında olanlar bunlar.

Genellikle eczanelerde satılan Krill yağı çoğunlukla kapsül veya sıvı formda üretilmektedir. Yağ kapsülleri günlük dozlarda satın alınabilir. Yemeklerle birlikte alınmasının önerilmesinin nedeni ise bazı kapsüllerin mide sorunlarına neden olabilmesidir.

Omega 3, kril yağının en aktif bileşenidir. Bu nedenle hafıza sorunu yaşayanlara da tavsiye edilir. Doktor onayı varsa doktorun önerdiği dozlarda kapsül halinde ve yemek sırasında tüketilmesi uygun olabilir. Kişinin deniz ürünlerine alerjisi yoksa tıp uzmanları tarafından değerlendirilen duruma göre kendisine tavsiyede bulunulabilir.

Düzenli kullanımdan sonra kril yağı etkilerini göstermeye başlar. Uzman hekimin tavsiyesi ve tüketim miktarları tablosuna uyularak tüketilebilir. Sadece takviye olarak da önerilebilen Krill yağı sadece doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Çünkü kril yağı da diğer gıda ve takviyeler gibi çeşitli sorunlara neden olabiliyor.

Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir