Sicilya’da kırmızı alarm: Stromboli Yanardağı Etna’dan sonra faaliyete geçti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı Etna ve Stromboli’nin aktif hale gelmesinin ardından uçaklara “kırmızı” kodlu uyarı mesajı paylaşıldı. Kül ve lav yayılımı gibi volkanik faaliyetler nedeniyle birçok uçuş iptal edildi.

REKLAM

Sicilya’da yer alan Etna Dağı’ndaki volkanik aktivitenin en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından, Cuma günü ülkenin güneyindeki bir diğer aktif yanardağ olan Stromboli’de de volkanik patlamaların meydana geldiği bildirildi.

Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı Etna geçen hafta boyunca aktifti.

Son patlamanın ardından Sicilya’nın en büyük havalimanı olan Catania Havalimanı’nı kullanan yolcular gecikme ve iptallerle karşı karşıya kaldı.

Katanya’daki Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), Etna’nın yaydığı külün 4,35 kilometrelik şaşırtıcı bir yüksekliğe ulaştığını bildirdi. Oluşan kül bulutları nedeniyle bölgeden geçiş yapan uçaklar için “kırmızı” uyarı mesajı paylaşıldığı bildirildi.

Yanardağın yakınındaki hava sahasının büyük kısmı yolcu uçaklarına kapatıldı.

Etna’nın patlaması hava trafiğinde nasıl bir aksamaya neden oldu?

Katanya Havalimanı’nda şu ana kadar en az 90 gidiş ve dönüş uçuşu iptal edilirken, yaklaşık 15.000 yolcu etkilendi.

İrlandalı havayolu Ryanair de 42 uçuşunu iptal etmek zorunda kaldığını duyurdu.

İngiliz havayolu Easyjet, yolcularına uçuş iptalini bildirdiği açıklamasında, iptalin nedeninin “CTA” olduğu belirtildi. [Catania] “Volkanik aktivite, uçakların uçabileceği alanlarda kısıtlamalara neden oluyor” diye açıkladı.

Etna patlamaya devam edecek mi?

İtalya Sivil Koruma Dairesi patlamanın münferit bir olay olmadığı konusunda uyardı. Yanardağdaki volkanik aktivite nedeniyle ‘sarı’ kodlu uyarı verildi.

Basın bülteninde “İzlanda ile birlikte İtalya, Avrupa’da en yüksek aktif volkan yoğunluğuna sahiptir ve volkanik riske maruz kalan nüfus sayısı açısından dünyada ilk sırada yer almaktadır” dedi. “Aktif volkanlar ‘İtalya’nın güneyinde yer alıyor” ve farklı derecelerde tehlikeler ortaya çıkıyor.” Söylendi.

Yetkililer, yerel halka ve turistlere “radyo, televizyon, günlük basın, internet ve kurulacak çeşitli ücretsiz numaralar aracılığıyla yayınlanan sivil koruma yetkililerinin talimatlarına uymaları” tavsiyesinde bulundu.

Patlamalar sırasında halka yasak bölgelere girmemeleri talimatı da verildi.

Catania belediye başkanı Enrico Trantino da vatandaşların bisiklet gibi ulaşım araçlarını 48 saat süreyle kullanmasını yasaklayan bir yönetmelik yayınladı. Ayrıca kül üzerinde araç kullanmanın olası tehlikesi nedeniyle hız sınırını saatte 30 km olarak belirledi.

İtalya, Sicilya yakınlarındaki Stromboli Yanardağı için kırmızı alarm verdi

Etna, Sicilya’ya sorun çıkaran tek yanardağ değil.

Perşembe akşamı geç saatlerde İtalya Sivil Koruma, Stromboli yanardağında olası bir patlama için kırmızı alarm vererek potansiyel tehdit seviyesini orta seviyeden yükseğe çıkardı.

Stromboli, Sicilya’nın kuzeydoğu kesiminde bulunan ve özellikle yaz aylarında turistlerin uğrak yeri olan Aeolian Adaları’nda yer almaktadır.

Lavın denize akarak 2 kilometre yükseklikte duman bulutu oluşturduğu bildirildi.

INGV, basın açıklamasında deniz seviyesinden 700 metre yükseklikteki bir havalandırmada “patlama faaliyeti” yaşandığını bildirdi.

REKLAM

INGV, “sismik sinyalin çok yüksek seviyede kaldığını” belirterek yetkilileri durumun daha da kötüleşebileceği konusunda uyardı.

Sivil Koruma Bakanı Nello Musumeci, Stromboli’nin “gözetim altında” olduğunu söyledi ve acil tahliye planlarının yürürlükte olduğunu ve adadaki itfaiyeci sayısının iki katına çıkarıldığını kaydetti.

Stromboli’nin video ve görüntülerinde denizden yükselen dev bir kül bulutu görülüyor.

Yakındaki Lipari adasında belediye başkanı, ada sakinlerini korumak için ihtiyati tedbirlerin alındığını duyurdu.

Stromboli, 12 kilometrekarelik alana ve 924 metre yüksekliğe sahip küçük bir adadır. Büyük ölçüde batık bir volkanın zirvesinden oluşuyor ama gezegendeki en aktif volkanlardan biri. Son 90 yıldır neredeyse sürekli olarak püskürmesine rağmen turistler için popüler bir destinasyondur.

REKLAM

INGV, bunun dünyada neredeyse sürekli aktif olan çok az sayıdaki yanardağdan biri olduğunu söylüyor.

Stromboli en son 2022’de patlak vermişti ve herhangi bir can kaybı olmamıştı, ancak 2019’daki patlama Messinalı 35 yaşındaki bir yürüyüşçünün ölümüyle sonuçlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir