Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacminde hedef 40 milyar dolar

class = “medyanet-inline-adv”>

Dubai Uluslararası Odalar tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle “Türkiye ile İş”, forum ve ağ oluşturma toplantısı düzenlendi. “Yapmak” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

Türkiye’deki iş birliği fırsatlarını değerlendirmek, ortaklıkları güçlendirmek ve yatırım fırsatlarını görüşmek üzere düzenlenen toplantının açılışında konuşan Tuzcu, BAE ile Türkiye arasında mükemmel ekonomik ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Ülkelerin birbirlerinin yatırım fırsatlarını yeterince değerlendiremediklerini belirten Tuzcu, karşılıklı yatırımların ve ilişkilerin artırılması için bu tür etkinliklerin daha fazla düzenlenmesi gerektiğini anlattı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Tuzcu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son yıllarda çeşitlenerek yoğunlaştığını kaydederek, hizmet, yatırım ve ticaret pazarlıklarında iyi ilişkiler içinde olduklarını vurguladı.

İki ülke arasında büyük bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Tuzcu, şöyle konuştu: “İki ülke arasında ciddi benzerlikler var. Bizim odaklanmamız gereken şey, BAE’nin serbest ticaretiyle de liberal ve yatırımcı dostu bir yatırım ortamına sahip olması. Bölgeler, limanlar aynı zamanda Asya ile Afrika arasında da bir köprüdür. Aynı durum Türkiye için de geçerli.” “Bu onun için de geçerli” dedi.

AFRİKA’YA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Bakan Yardımcısı Tuzcu, Türkiye’nin potansiyeline değinerek, dünyanın tüm ülkelerine mal ve hizmet ihraç ettiğini, ihracat yapmadığı ülke kalmadığını söyledi.

BAE’nin dünyanın birçok ülkesinde çok güçlü bir varlığa sahip olduğunu belirten Tuzcu, şöyle konuştu: “Farklı pazarlarda bir araya gelebilir, iş birliği yapabiliriz. Dün Ticaret Bakanımız Ömer Bolat ile bir araya gelerek sektörümüzü nasıl ileriye götürebileceğimizi konuştuk. Afrika ile potansiyel işbirliği “Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu kıtada güçlü bir varlığı var. Bu ülkeler aynı zamanda bizim iş yapış şeklimize de sempati duyuyor. Diğer ülkelerle işbirliği yapabiliriz. Firmalarımızın bunu dikkate almasını tavsiye ediyorum.” yorumunu yaptı.

class = “medyanet-inline-adv”>

“DIŞ TİCARET HACMİ YAKINDA 25 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR”

Son dönemde imzalanan ekonomik anlaşmalara ilişkin konuşan Mustafa Tuzcu, şunları söyledi: “İki ülke arasında 20 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmi, çok yakın gelecekte 25 milyar dolara, orta vadede ise 40 milyar dolara ulaşabilir. Bu da hedeflediğimiz seviyenin bu olduğu anlamına geliyor.” dedi.

BAE ve Dubai’nin birçok ülkeyle yaptığı ekonomik anlaşmaların Türk iş adamlarına da fırsatlar sunduğunu vurgulayan Tuzcu, şöyle konuştu: “Şirketlerimiz BAE’deki iş fırsatlarından yararlanabilir. İlişkilerdeki ekonomik ve siyasi ilişkilerdeki ivmeyi devam ettirelim. bizim ülkelerimiz.” dedi.

“TÜRKİYE’YE VERDİĞİ ÖZEL ÖNEMİN FARKINDAYIZ”

TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz da Dubai katılımcıları için TOBB hakkında bilgiler paylaştı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin devlet başkanları ve bakanlar düzeyinde mükemmel bir seviyede ilerlediğini belirten Kopuz, şöyle konuştu: “Atılan adımlar bize gelecek için cesaret veriyor. BAE, Körfez bölgesinin en önemli adımlarından biri. Son dönemde özellikle ekonominin çeşitlendirilmesi konusunda yaşanan olumlu gelişmeleri takdirle takip ediyoruz.” “Türkiye’ye verilen özel önemin de farkındayız.” dedi.

Kopuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz 2023’teki Körfez ziyareti kapsamında imzalanan 50,7 milyar dolar değerindeki 13 anlaşmanın ilişkilerin genişlemesine ve derinleşmesine katkı sağladığını vurguladı.

Türkiye ile BAE arasındaki ticari ilişkilerin arttığını belirten Kopuz, şöyle konuştu: “2023 yılında, 2017 yılındaki 15 milyar dolarlık ticaret hacminin yaklaşık yüzde 40 üzerinde, 20,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık. Küresel ekonomik ortaklık sayesinde. Anlaşmaya göre ikili ticaretimiz kısa sürede 25 milyar dolar seviyesine ulaştı, “Bunu rahatlıkla aşacağını düşünüyoruz” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“Karşılıklı yatırımları artırmak istiyoruz”

Ali Kopuz, Türkiye’nin önemli bir imalat sanayi kapasitesine, nitelikli insan kaynağına ve savunma sanayii de dahil olmak üzere birçok sektörde dünya çapında başarılı şirketlere sahip olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İş dünyamızın karşılıklı iş birliğiyle Afrika ve Orta Asya başta olmak üzere Türkiye’de, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ve üçüncü ülkelerde başarılı projelerin hayata geçirilmesi mümkün. BAE’nin şu anda 6 milyar dolar civarındaki yatırımlarının gerçekleşmesini istiyoruz. Türkiye’nin kısa sürede çok daha yüksek rakamlara ulaşmasını, aynı zamanda Türk şirketlerinin taahhüt alanında da başarılı projelere imza attığı BAE’deki yatırımlarının da artmasını istiyoruz. Türk şirketleri bugüne kadar BAE’de 13,2 milyar dolar değerinde 145 proje tamamladı. “İş dünyası olarak ticareti ve yatırımı karşılıklı artıracak her adımı destekliyoruz”.

class = “medyanet-inline-adv”>

Kopuz, bugün imzalayacakları işbirliği anlaşmasının da bu desteğin ve iradenin somut göstergesi olacağını sözlerine ekledi.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DIŞ TİCARET HACMİ YÜZDE 106 ARTTI”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin İstanbul Başkonsolosu Saeed Saqer Al Mheiri, bu etkinlik sayesinde iki ülkenin iş dünyasının yatırım fırsatları bulacağını söyledi.

Dubai Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Ali bin Rashid Lutah da toplantının gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, etkinlik sayesinde iki ülke iş dünyasının bir araya gelebileceğini söyledi. birbirinizi daha iyi tanıyın.

Karşılıklı iş birliği ve yatırımların artacağını belirten Lutah, iki ülke arasında son dönemde imzalanan anlaşmalar sayesinde ticaret engellerinin kaldırıldığını ve ülkeler arasındaki ticaret hacminin yüzde 106 arttığını anlattı.

Gıda, yazılım, değerli taşlar, makine, elektronik, hazır giyim ve tekstil ticaretinin arttığını kaydeden Lutah, BAE’nin lojistik ve ulaşım açısından büyük önem taşıdığını ve iş adamlarına ciddi fırsatlar sunduğunu söyledi.

Dubai’de Türk iş ve iş adamlarına ciddi fırsatlar sunduklarını belirten Lutah, şöyle konuştu: “İstanbul’daki ofisimiz aracılığıyla Dubai’de iş yapmak ve Dubai’den bölgeye veya birçok ülkeye açılmak isteyen Türk iş adamlarına hizmet veriyoruz.” dedi.

Dubai’deki iş dünyasının da Türkiye’deki fırsatları araştırdığını vurgulayan Lutah, “Türk şirketlerinin Dubai’nin küresel ağlarından faydalanmasını istiyoruz. Farklı sektörlerden 16 temsilcimizi burada bir araya getirerek değerlendirmek istiyoruz. İki ülkenin iş dünyası olarak birbirimizi daha iyi tanıyor, fırsatları değerlendiriyoruz.” Biz bunu istiyoruz” dedi.

– Mutabakat zaptı imzalandı

Açılış konuşmalarının ardından Dubai Ticaret Odası temsilcisi Salem Al Shamsi, Dubai’deki yatırım fırsatlarını anlattı.

Etkinliğin ilk bölümünde Dubai Ticaret Odası ile TOBB, DEİK ve MÜSİAD arasında işbirliğinin güçlendirilmesi, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve yapıcı ortaklıklar kurulması amacıyla ayrı ayrı Mutabakat Zaptı (MOU) imzalandı.

Etkinlik kapsamında Türkiye’deki iş fırsatlarının değerlendirilmesine yönelik bir panel düzenlenecek ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir